Πρωτόκολλα

telnet

Το telnet είναι ένα πρωτόκολλο επικοινωνίας που χρησιμοποιείται είτε στο internet, είτε σε τοπικά δίκτυα, για αμφίδρομη text based επικοινωνία. Τυπικά χρησιμοποιείται για την πρόσβαση στο cli (command line interface) ενός απομακρυσμένου υπολογιστή.

Σημειώνουμε ότι το πρωτόκολλο εξ ορισμού “ακούει” στη θύρα 23.

που χρησιμοποιείται το telnet;

Σε text based multiplayer παιχνίδια, στη διαχείριση ενός linux server, στην παραμετροποίηση των περισσότερων router, στον έλεγχο θυρών επικοινωνίας.

Οι συνεδρίες telnet δεν κρυπτογραφημένες, και για δεν ενδείκνυται για χρήση μέσω internet. Αν και στο internet έχει αντικατασταθεί από το ssh, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετές ενδιαφέρουσες υπηρεσίες που τρέχουν στο internet με telnet: http://www.telnet.org/htm/places.htm.

Για όσους από εσάς δεν έχετε εμπειρία στην χρήση του telnet και θέλετε να μάθετε περισσότερα, θα βρείτε χρήσιμο τον σύνδεσμο http://telehack.com/ καθώς δεν απαιτεί telnet client – τον εξομοιώνει μέσα από τον browser. Αν διαθέτετε telnet client, δοκιμάστε απευθείας σύνδεση στον telnet server στη διεύθυνση telnet://telehack.com ή στο cli με

telnet telehack.com 23

telnet client

Σχεδόν όλα τα λειτουργικά συστήματα διαθέτουν έναν telnet client, πιθανότατα όχι προεγκατεστημένο, η δε σύνταξη της εντολής που τον ενεργοποιεί είναι κοινή:

telnet <ip> <port>

Για την εγκατάσταση σε debian, ubuntu κλπ, χρησιμοποιείστε την εντολή:

apt-get install telnetd

Για centos και άλλα που χρησιμοποιούν το yum:

yum install telnetd

Αν και στα windows υπάρχει στα features, ίσως βρείτε απλούστερη την εκτέλεση του PuTTy.

Καθώς η χρήση των συσκευών με android γίνεται όλο και πιο συχνή, ακόμα και για επαγγελματική χρήση, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στο πολύ καλό juicessh που μας δίνει τη δυνατότητα να συνδεθούμε στην κονσόλα, με telnet ή ssh, από τη φορητή συσκευή μας, tablet ή κινητό τηλέφωνο.


Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *