opera logo

opera mail: εντυπωσιακός email client

Το opera mail είναι σχεδιασμένο με γνώμονα την ευκολία στην χρήση. Έχει όμορφο UI, καλά ταξινομημένο και χρηστικό. Δεν είναι τόσο δημοφιλές πρόγραμμα όσο το outlook ή το thunderbird, αλλά δεν στερείται δυνατοτήτων, αντιθέτως, το θεωρούμε αντάξιό τους και αξίζει 2 λόγια.

Το προϊόν αποτελούσε τμήμα του opera browser μέχρι πριν από περίπου ένα χρόνο, αλλά τώρα διατίθεται σαν ανεξάρτητο πρόγραμμα με εγκατάσταση για Mac, Windows και Linux. Μοντέρνο πρόγραμμα, με όλες τις σύγχρονες ανέσεις ενός απαιτητικού χρήστη, tabs και threads στα μηνύματα, αξίζει την προσοχή σας ή/και τη δοκιμή σας αφού είναι δωρεάν. Ας το δούμε πιο αναλυτικά:

Λογαριασμοί email

Η πρώτη επαφή με το πρόγραμμα, όπως συνηθίζεται στους email client, είναι η προσθήκη ενός email account: με τον καθορισμό της υπηρεσίας, του email και του password τα email κατεβαίνουν, διαδικασία απλή, όπως και πρέπει να είναι, εν αντιθέσει με αντίστοιχα προγράμματα που δίνουν αμέτρητες, αλλά συνήθως άχρηστες επιλογές, που συνήθως περιπλέκουν τα πράγματα αντί να τα απλοποιούν. Εννοείται πως στο opera mail, εφόσον χρειαστεί, διατίθενται advanced options για την παραμετροποίηση του authentication στο mail server.

Προσθήκη επιπλέον account γίνεται με την ίδια ευκολία, ενώ τα email messages του κάθε account διαχωρίζονται σε φακέλους, ενώ παρέχεται και συνδυαστική όψη.

Διάταξη, ομαδοποίηση, ταξινόμηση

Οι δυνατότητες προβολής των email είναι οι συνήθεις. Στην εξ ορισμού διάταξη: “φάκελοι”, λίστα με μηνύματα, preview του μηνύματος. Τα μηνύματα by default ομαδοποιούνται ημερολογιακά, ενώ είναι δυνατό να ταξινομηθούν κατά μέγεθος, ημερομηνία, αποστολέα κλπ. σε πείσμα του πρωτοποριακού κατά τ’ άλλα gmail που αρνείται να δώσει τη δυνατότητα ταξινόμησης.

Φίλτρα ή φάκελοι και κανόνες

Σε όσους από εσάς έχετε συνηθίσει τους φακέλους, όπως στο outlook ή το thunderbird, θα βρείτε λύση στις ετικέτες, που δεν διαφέρουν κατ’ ουσία παρά στο όνομα. Οι ετικέτες (labels) χρωματίζονται και παίρνουν εικονίδια με σκοπό την καλύτερη ταξινόμηση της αλληλογραφίας. Ένα μήνυμα κατηγοριοποιείται, αν χρειαστεί σε περισσότερες από μια ετικέτες. Για τους “μανιακούς” της ταξινόμησης, επιτρέπεται η δενδροειδής δόμηση των ετικετών, ακριβώς όπως οι φάκελοι σε αντίστοιχα προγράμματα.

Αν δεν υπήρχε η δυνατότητα ανάθεσης κανόνων, οι ετικέτες θα έχαναν τη μισή δυναμική τους.  Tα περίφημα rules, κρυμμένα στο δεξί κλικ της ανάθεσης ετικέτας στο message, δεν υπολείπονται σε τίποτα από τον ανταγωνισμό. Οι κανόνες, όπως και οι ετικέτες αναδύουν άρωμα gmail, απομακρύνοντας τον χρήστη από την ‘παραδοσιακή’ λογική των folder, δεν μας επιτρέπεται να πούμε αν είναι για καλό ή για κακό, πάντως είναι μια τάση που επικρατεί και σε κάποιους αρέσει και σε κάποιους άλλους όχι.

Η αναζήτηση

Οι δυνατότητες αναζήτησης συγκαταλλέγονται στα δυνατά σημεία του προγράμματος, το opera απαντά γρήγορα και αποτελεσματικά. Ίσως θα έπρεπε να δώσουμε πιο εμπεριστατωμένη σύγκριση σχετικά με το θέμα, αλλά διαισθητικά αναφέρουμε ότι το opera τα καταφέρνει καλύτερα από τον ανταγωνισμό, υπερτερεί του thunderbird που δεν έχει αποφασίσει μεταξύ φίλτρων και αναζήτησης, του gmail που αν δεν έχει ‘ιντεξάρει’ τον όρο αναζήτησης αποτυγχάνει και του outlook που την κάνει να φαίνεται πιο περίπλοκη από κομπαϊλάρισμα. “Απλότητα και αποτελεσματικότητα” θα μπορούσε να είναι το μότο του opera mail, λογική που υιοθετεί και στον τομέα της αναζήτησης και έτσι, με απλότητα, καθίσταται μακράν καλύτερο έναντι του ανταγωνισμού.

Έλλειψη ημερολογίου

Πιθανότατα κάποιοι από εσάς θα διαφωνήσετε. Γιατί να κρίνουμε έναν γνήσιο email client για τις δυνατότητες ατζέντας? Γιατί να μειώσουμε την αξία ενός άριστου κατά τ’άλλα προϊόντος επειδή δεν έχει ημερολόγιο?

Ίσως επειδή μας συνήθισε έτσι ο πρωτοπόρος του είδους, το outlook, που επιχείρησε, και για πολλούς, πέτυχε να σταθεί άξιος γραμματέας επί σειρά ετών για πολλούς. Ίσως ακόμα και γιατί πολλοί θα αρνούνταν να αντικαταστήσουν το λογισμικό τους με το opera που δεν έχει αυτό το ενδιαφέρον feature να εναρμονίζεται στο ίδιο UI με την αλληλογραφία.

Αν και πολύ θα θέλαμε να εξυπηρετούσαν λύσεις σαν κι αυτή: http://www.techrepublic.com/blog/smb-technologist/create-a-gmail-based-outlook-like-client-with-opera/, δεν θα τη δεχτούμε γιατί ξεφεύγουν από τις καθαρές, απλές σχεδιαστικές γραμμές για τις οποίες μιλάμε τόση ώρα. Προτιμάμε να τις απορρίψουμε και να παρουσιάσουμε ένα προϊόν που ΔΕΝ έχει calendar.

Επαφές

Θα βρείτε πρακτικό το γεγονός ότι οι επαφές εμφανίζονται αυτόματα βάσει της αλληλογραφίας που έχετε ανταλλάξει. Ο κατάλογος επαφών περιέχει τα feature που θα περίμενε κάποιος από τα προγράμματα του είδους, ενώ στα θετικά πρέπει να συμπεριλάβουμε ότι επιλέγοντας την επαφή εμφανίζονται ταχύτατα όλα τα e-mail από και προς αυτή.

Closed source

Σεβόμαστε την άποψη του κατασκευαστή για την κοινότητα open source (http://www.operasoftware.com/press/faq), αλλά πιστεύουμε ότι το λογισμικό θα ενέπνεε ευρύτερης αποδοχής λόγω εμπιστοσύνης αν επέλεγε το δρόμο του ανοιχτού κώδικα. Κρίμα γι αυτό, ίσως στο μέλλον.

Αν και όχι πλήρης η αξιολόγηση του opera mail, θεωρούμε ότι αγγίζει τα πιο κομβικά σημεία με γνώμονα την χρήση του προγράμματος. Συμπεραίνουμε ότι πρόκειται για ένα ποιοτικό λογισμικό που αξίζει την προσοχή σας και, γιατί όχι, τη δοκιμή σας.


Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *