asterisk logo

freepbx speed dial, συντομεύσεις τηλεφωνικών αριθμών

Συνήθης απασχόληση των απανταχού τεχνικών της τηλεφωνίας είναι η ανάθεση συντομεύσεων στους τυπικά μακροσκελείς και συχνά πληκτρολογούμενους τηλεφωνικούς αριθμούς. Να η τυπική απαίτηση: “να βγαίνει κλήση στο 987654321 όταν ο χρήστης χτυπήσει *01 στη συσκευή του”. Σε αρκετές περιπτώσεις υποστηρίζεται από τη συσκευή, αν όμως το κέντρο τρέχει asterisk η ρύθμιση είναι παιχνιδάκι και μάλιστα ανεξάρτητη συσκευής.

Τόσο στο elastix, όσο και στο freepbx, υπάρχουν 2 τρόποι, ο καθένας με τα πλεονεκτήματά του και τα μειονεκτήματά του.

Ο πρώτος τρόπος είναι η χρήση του “speed dial”. Οι συντομεύσεις πρέπει να ρυθμιστούν σε κάθε συσκευή χωριστά, πράγμα λογικό, καθώς αποτελεί προτίμηση του κάθε χρήστη ποιους αριθμούς θα έχει στο speed dial. Το “σπαστικό” αυτής της μεθόδου είναι ότι ο “τηλεφωνάς” πρέπει να εξηγήσει σε κάθε χρήστη πως να αναθέσει τους “αγαπημένους” αριθμούς στα speed dial.

Η δεύτερη μέθοδος είναι κεντρική, στερείται δυνατοτήτων προσωποποίησης, αλλά προτιμάται από πολλούς γιατί, αν και αποτελεί workaround, δεν παύει να είναι κεντρικοποιημένη και απλή.

Ας δούμε πιο αναλυτικά.

Καθορισμός Speed Dial

Στα παρακάτω υποθέτουμε ότι έχουν διατηρηθεί τα default features.

Όπως είπαμε, η ρύθμιση αυτή πραγματοποιείται σε επίπεδο χρήστη.

  • *75, για να ενεργοποιηθεί το μενού καθορισμού speed dial.
  • 1#, υποθέτοντας ότι θέλουμε να καθορίσουμε το speed dial υπ’αριθμόν 1, προφανώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοσδήποτε αριθμός μεταξύ 1 και 99.
  • 987654321, ο αριθμός που θα αντιστοιχηθεί στο speed dial 1.

Δοκιμή? Με *01 θα πρέπει να πραγματοποιηθεί κλήση στο 987654321.

Καλή συνέχεια με τα υπόλοιπα speed dial, για όλα τα υπόλοιπα extension.

Αν το βρίσκετε κουραστικό, δείτε παρακάτω και μια εναλλακτική μέθοδο.

Extension & Follow me

Εδώ τα πράγματα είναι απλούστερα. Αναγκαία συνθήκη για να τελεσφορήσει αυτός ο τρόπος είναι να συμφωνήσουν όλοι οι χρήστες ότι θα έχουν κοινούς αγαπημένους αριθμούς.

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι όλοι οι χρήστες συμφωνούν ότι με 901 θα καλούν το 999999901, με 902 θα καλούν το 999999902 κοκ. Η λύση, όπως προκύπτει και από τον τίτλο της παραγράφου, είναι το στήσιμο των extension 900, 901 κοκ. και των αντίστοιχων follow me, 999999900#, 999999901# κοκ.


Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *