Αξιοποιήστε το παλιό σας PC

Δεν τρέχει games >2015, αρνείται να “σηκώσει” 8.1, “σέρνεται”. Ίσως να φαίνεται για πέταμα, έχει όμως δυνατότητες που δεν φαντάζεστε. Το παλιό PC με 1 Gb RAM μπορεί να εξυπηρετήσει 10 ταυτόχρονες τηλεφωνικές κλήσεις με το freepbx, να αναλάβει το routing του δικτύου σας με το pfsense, να αποτελέσει αξιόπιστη backup λύση με το freenas και να σας ψυχαγωγήσει με το kodi.

Το μόνο που χρειάζεστε είναι χρόνο και μεράκι. Τα προαναφερόμενα project έχουν αναλυτικές οδηγίες εγκατάστασης, είναι σταθερά και καλά στημένα και έχουν δοκιμαστεί από εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο.

Ενδεχομένως να χρειαστείτε επιπλέον κάρτες LAN για το pfsense, περισσότερους δίσκους και RAM για το freenas και τηλεφωνικά interfaces για το freepbx, τίποτα όμως δεν σας εμποδίζει από το να πειραματιστείτε, έτσι όπως είστε, καθώς τα “αξεσουάρ” που αναφέραμε απαιτούνται στο πραγματικό περιβάλλον λειτουργίας, όταν δηλαδή αποφασίσετε ότι το παλιό σας PC είναι πράγματι “μάχιμο” και έτοιμο να αναλάβει το νέο ρόλο που θα του αναθέσετε.

Κοινός γνώμονας στην απαλοιφή των απαιτήσεων hardware είναι το linux, με διαφορετικές εκφάνσεις για την εκάστοτε λειτουργία, ubuntu για το kodi, freebsd για το pfsense και το freenas, centos για το freepbx. Πανάλαφρες διανομές, πετσοκομμένες από περίσσιες δυνατότητες, επικεντρωμένες στο έργο που είναι σχεδιασμένες να επιτελέσουν. Στόχος η απρόσκοπτη λειτουργία τους και η απροβλημάτιστη εμπειρία χρήστη. Μειονέκτημα ίσως αποτελεί η κατανάλωση ενέργειας, ίσως σε κάποιους να φανεί υπερβολή να αφήνουν ανοιχτό συνεχώς ένα PC που “παριστάνει” τον router, όμως ακόμα και γι αυτό υπάρχει λύση. Όλα τα προαναφερόμενα project διατίθενται και σε ειδικά boxes χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και προεγκατεστημένα τα συστήματα.


Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *