Αστική χρέωση σε κινητό στην Αμερική?

Οι περισσότεροι είναι πια εξοικειωμένοι με τις δωρεάν κλήσεις από smartphone σε smartphone, αμέτρητες οι εφαρμογές που διατίθενται, με δυνατότητες κλήσεων, messaging,  video-κλήσεων. Περιορισμό αποτελεί το γεγονός ότι και στα δύο άκρα απαιτείται smartphone, ή εστω κάποιου άλλου είδους έξυπνης συσκευής (pc, laptop, tablet). Τί γίνεται όταν ο ένας εκ των δύο δεν διαθέτει “εξυπνάδα”? Είναι δυνατόν να εξαλείψουμε, ή έστω να μειώσουμε το κόστος της τηλεφωνίας σε αυτές τις περιπτώσεις? Είναι δυνατόν να καλέσουμε από το σταθερό μας τηλέφωνο στην Αμερική, στην Ασία, στην Ευρώπη χωρίς να χρεωθούμε διεθνείς κλήσεις? Είναι δυνατόν να καλέσουμε ένα κινητό τηλέφωνο με χρέωση σταθερού?

Η απάντηση είναι ναι, εφόσον ο ένας εκ των δύο διαθέτει κάποιου είδους έξυπνη συσκευή. Πως μπορεί να γίνει?

Η γενική ιδέα είναι απλή. Η έξυπνη, συνδεδεμένη στο internet συσκευή (με 3G ή wifi), διασυνδέεται σε sip υπηρεσία, είτε δηλαδή σε κάποιον sip πάροχο, είτε σαν extension του τηλεφωνικού σας κέντρου. Η sip υπηρεσία επιτρέπει την πραγματοποίηση και τη λήψη κλήσεων στην έξυπνη συσκευή. Αν δηλαδή πρόκειται για ένα smartphone, το smartphone θα έχει 2 αριθμούς, αυτόν που έχει ανατεθεί στη sim και αυτός που του παρέχεται μέσω της sip διασύνδεσης. Ο δεύτερος αριθμός αντιστοιχεί σε “σταθερό” αριθμό, συνεπώς οι κλήσεις που πραγματοποιούνται προς αυτόν έχουν χρέωση “σταθερού”, δηλαδή πρακτικά μηδενική. Οι κλήσεις που πραγματοποιούνται από αυτόν ακολουθούν τις χρεώσεις του sip παρόχου, γενικά θεωρούνται αρκετά οικονομικές.

Ο πιο απλός τρόπος για να επιτευχθεί η sip διασύνδεση, δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό και έχει ελάχιστο κόστος, είναι η αγορά ενός sip γεωγραφικού αριθμού από κάποιον sip πάροχο. Η έξυπνη συσκευή θα “φορέσει” το sip νούμερο και έτσι θα μπορείτε να την καλείτε με χρέωση σταθερού όπου κι αν βρίσκεται – αρκεί φυσικά να έχει πρόσβαση στο internet. Οι λύσεις αυτές δεν στοιχίζουν περισσότερο από 20-30 €, με συνήθη διάρκεια ισχύος τα 1-2 χρόνια, διαθέτουν golden numbers, ενώ στα θετικά συγκαταλέγεται το γεγονός ότι είναι δυνατόν περισσότερες συσκευές να συνδεθούν στον ίδιο sip αριθμό, π.χ. το tablet και το κινητό θα κουδουνίζουν παράλληλα.

Ίσως φανεί φλυαρία να προσθέσουμε για ενδεχόμενες χρεώσεις 3G (εκτός αν χρησιμοποιείτε αποκλειστικά wifi), το επισημαίνουμε όμως γιατί σκοπός του παρόντος είναι η παρουσίαση λύσεων εξοικονόμησης κόστους και θέλουμε να αποσαφηνίσουμε τυχόν “κρυφές” ή μη προφανείς χρεώσεις. Σε αυτές θα προσθέσουμε και το κόστος των κλήσεων που ξεκινούν από τον sip αριθμό που φοράει το κινητό σας. Προσοχή όμως, στην χρήση που κάνετε. Υπάρχουν περιπτώσεις που σας συμφέρει να αξιοποιήσετε την κινητή τηλεφωνία περισσότερο από την sip τηλεφωνία. Το τι σας συμφέρει και το τι όχι, εξαρτάται από τον τιμοκατάλογο του προγράμματος της κινητής τηλεφωνίας, καθώς και από τον τιμοκατάλογο του sip παρόχου. Εξαιρουμένων των χρεώσεων 3G, αν δέχεστε μόνο εισερχόμενες στην έξυπνη συσκευή δεν θα πληρώσετε τίποτα επιπλέον της αρχικής sip διασύνδεσης. Όσοι σας καλούν στον sip αριθμό σας θα χρεώνονται κλήσεις προς σταθερό, δεδομένου φυσικά ότι ο αριθμός sip που αγοράσατε ανήκει στην ίδια γεωγραφική ζώνη με τον αριθμό που σας καλεί.

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι, οι οποίοι δεν απαιτούν αγορά sip αριθμού, απαιτούν όμως πιο σύνθετο εξοπλισμό. Αν για παράδειγμα διαθέτετε asterisk τηλεφωνικό κέντρο (ή κάποιο παρεμφερές), θα μπορούσατε να ενεργοποιήσετε ένα νέο extension στο οποίο θα εγγραφεί το κινητό σας και να καλείτε οπουδήποτε “χρεώνοντας” τις γραμμές που συνδέονται στο pbx. Και αντίστροφα, από ένα local extension του pbx, μπορείτε να καλέσετε ένα κινητό εγγεγραμμένο στο pbx όπου κι αν βρίσκεται με μηδενική χρέωση. Και πάλι οφείλουμε να προσθέσουμε τον αστερίσκο των χρεώσεων 3G.


Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *