php logo

ενεργοποίηση του xdebug στην php

by

in

Η php χρησιμοποιείται σε πολλά δημοφιλή open source προγράμματα και εξακολουθεί να είναι από τις πιο σημαντικές γλώσσες σήμερα – στην έκτη θέση σύμφωνα με το tiobe index. Όπως σε κάθε γλώσσα, έτσι και στην php, χωρίς έναν καλό debugger, ο προγραμματιστής είναι άοπλος στη μάχη με τον κώδικα. Στην php συχνά χρησιμοποιείται ο xdebug και στα παρακάτω δείχνουμε πως ενεργοποιείται.

Το πρώτο βήμα είναι η επιλογή της κατάλληλης version του xdebug, που εξαρτάται από το σύστημά σας, 32-bit ή 64-bit και από την έκδοση της php που έχετε εγκαταστήσει. Ο πιο ασφαλής τρόπος για να εντοπίσετε την έκδοση της php είναι να χρησιμοποιήσετε τη συνάρτηση phpinfo().

Κατεβάστε το xdebug από εδώ: http://www.xdebug.org/download.php

Αντιγράψτε το αρχείο που κατεβάσατε στη θέση των βιβλιοθηκών της php. Αν για παράδειγμα χρησιμοποιείτε το xampp, η συνήθης τοποθεσία είναι C:\xampp\php\ext – που το περιέχει ήδη.

Για να ενεργοποιήσετε το xdebug, εντοπίστε το php.ini (υποθέτοντας και πάλι το xampp c:\xampp\php\php.ini). Ανοίξτε το στον editor και βεβαιωθείτε ότι οι ακόλουθες γραμμές είναι ενεργοποιημένες και ότι δεν προηγείται το σύμβολο του σχολίου (ελληνικό ερωτηματικό ;).

[XDebug]
zend_extension = "c:/xampp/php/ext/php_xdebug.dll"
xdebug.remote_enable = true
xdebug.remote_handler = "dbgp"
xdebug.remote_host =127.0.0.1

Σημειώστε πως χρησιμοποιούμε το absolute path, η default ρύθμιση της εγκατάστασης του xampp δεν φαίνεται να λειτουργεί. Τα σχετικά με τον profiler αφήστε τα σε σχόλια προς το παρόν. Αποθηκεύστε και θυμηθείτε να επανεκκινήσετε τον apache. Τρέξτε την phpinfo() και βεβαιωθείτε ότι περιέχει παράγραφο για το xdebug και ότι αναφέρεται η version του xdebug που εγκαταστήσατε.


Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *