xampp logo

εγκατάσταση του xampp στα windows

Το xampp συγκεντρώνει όλα όσα χρειάζεστε για να μετατρέψετε το pc σας σε web server που να υποστηρίζει τα συνήθη γουεμπικά προαπαιτούμενα apache, php, mysql των πιο δημοφιλών open source web application. Ακόμα κι αν το τελικό προϊόν σας τρέξει σε επαγγελματικό web host, θα χρειαστείτε το xampp για το development. Ακολούθως, θα δείξουμε την εγκατάσταση του xampp στα windows καθώς και μερικές βασικές ρυθμίσεις.

συμβατότητα

Το x στο xampp υποδεικνύει την cross platfrom φιλοσοφία του προϊόντος. Φτιάχτηκε για να τρέχει παντού, αν και θεωρούμε ότι η μεγαλύτερη ανάγκη για το αγαπημένο stack apache+mysql+php+perl+[…] υπάρχει στα windows, που η εγκατάσταση των προγραμμάτων μεμονωμένα είναι χρονοβόρα.

Κατά καιρούς, έχουμε δοκιμάσει πολλές εκδόσεις του xampp, σε πολλές εκδόσεις των windows: xp, vista, 7, 8, 8.1, καθώς και στους windows server, συμπεριλαμβανομένων και των παρωχημένων windows 2003. Το προϊόν παίζει μια χαρά παντού, όμως οι πιο πρόσφατες εκδόσεις έπαψαν να υποστηρίζουν xp και windows 2003, αν αυτή είναι η περίπτωσή σας, θα πρέπει να εντοπίσετε στα archive του sourceforge την 1.8.2 ή κάποια παλαιότερη της.

εγκατάσταση

Η εγκατάσταση στα windows φέρνει στο μυαλό μας κάποιον installer, εμείς όμως δεν θα χρησιμοποιήσουμε αυτόν του xampp, επιλέξαμε να ‘παίξουμε’ με την portable version.

Το πρώτο βήμα είναι το κατέβασμα των αρχείων του xampp. Όπως και ο installer, βρίσκεται εδώ: http://sourceforge.net/projects/xampp/

Εξάγουμε τα αρχεία στο φάκελο της επιλογής μας. Στην περίπτωσή μας, προτιμήσαμε το φάκελο c:\xampp.

Στο xampp έχουν ανατεθεί default ρυθμίσεις που είναι αρκετές για να τρέξει ο server χωρίς αλλαγές. Οι εξ ορισμού ρυθμίσεις δεν συνίστανται για production web server οπότε θα χρειαστεί να εξοικειωθείτε με αυτές για το fine tuning. Ευτυχώς, η οργάνωση των αρχείων είναι τέτοια, που δεν θα δυσκολευτείτε: το xampp δίνει στο κάθε πρόγραμμα που περιλαμβάνει το δικό του directory. Τα σχετικά με τον apache βρίσκονται στο φάκελο \xampp\apache, τα σχετικά με την php βρίσκονται στο \xampp\php κοκ.

Κατά την φάση του development, είναι πιθανό να χρειαστεί η προσθαφαίρεση κάποιου module του apache ή βιβλιοθήκης της php. Τέτοιου είδους αλλαγές απαιτούν την επανεκκίνηση του web server και έτσι θα σας φανούν χρήσιμα τα script apache_start και apache_stop που εκκινούν και απενεργοποιούν τον web server αντίστοιχα. Αυτά βρίσκονται στο root folder του xampp, μαζί με τα αντίστοιχα για τον mysql και το catalina.

αλλαγή θύρας apache

Πριν συνεχίσουμε με τις δοκιμές, θα σας υπενθυμίσουμε ότι by default ο apache σαν γνήσιος web server “ακούει” στην πόρτα 80. Αν τυχόν έχετε κι άλλο server εγκατεστημένο, ειδικά για τα windows καλός υποψήφιος για την 80 είναι ο IIS, οπότε θα υπάρξει conflict και ο apache θα γκρινιάξει.

Ο πιο απλός τρόπος να ελέγξετε αν ήδη στο PC σας τρέχει κάποιος server στην 80 είναι να χτυπήσετε σε ένα browser το url http://localhost. Αν απαντήσει, θα πρέπει να αλλάξετε την πόρτα του apache ή του έτερου server σε κάποια άλλη. Τόσο στον IIS, όσο και στον apache η διαδικασία είναι απλή. Δεν είναι του παρόντος να εξηγήσουμε την αλλαγή στον IIS, όμως είναι καλή ευκαιρία να δείξουμε πως γίνεται στον apache.

Πηγαίνετε στη διαδρομή C:\xampp\apache\conf. Εκεί βρίσκονται όλα τα configuration files του apache. Εντοπίστε το αρχείο httpd.conf και ανοίξτε το με κάποιο editor όπως το notepad++. Βρείτε τη γραμμή Listen 80 και αντικαταστήστε σε Listen 81. Εκκινήστε τον apache με c:\xampp\apache_start.bat. Το παράθυρο κονσόλας θα σας πει κάτι στα γερμανικά, μην τρομάξετε (!), αρκεί η τελευταία γραμμή να είναι Apache 2 is starting.

xampp apache console windows
xampp apache console windows

Δοκιμάστε την αλλαγή σας χτυπώντας http://localhost:81 στον browser. Αν όλα έχουν πάει καλά, θα δείτε το logo του xampp στο παράθυρο του browser.

xampp logo
xampp logo

web root

Το debian και τα παράγωγά του θεωρούν σαν ρίζα του http server το /var/www, εξ ορισμού ο IIS σερβίρει το c:\inetpub\wwwroot, ενώ το xampp δείχνει στο c:\xampp\htdocs. Μια πιο κοντινή ματιά στο φάκελο αποκαλύπτει ένα και μόνο php script, το index.php, που δεν κάνει τίποτ’άλλο από redirection στα scripts του directory C:\xampp\htdocs\xampp.

Ένας τρόπος για να δείτε τις δικές php δημιουργίες να εξυπηρετούνται από το xampp stack είναι να τις τοποθετήσετε c:\xampp\htdocs, αφού διαγράψετε το c:\xampp\htdocs\index.php και ότι άλλο σας είναι περιττό.

Ακόμα, μέσω του httpd.conf σας δίνεται η δυνατότητα να αλλάξετε τη θέση του τροποποιώντας τις γραμμές 243 & 244 (για την v.5.6.3):


DocumentRoot "/xampp/htdocs"
<Directory "/xampp/htdocs">

Για να ενεργοποιηθεί η νέα τοποθεσία, επανεκκινήστε τον apache με τα apache_stop.bat και apache_start.bat αντίστοιχα.


Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *