έκλειψη

εκλείψεις, selfies και κίνδυνοι

Αν και τέτοιου είδους θέματα δεν ανήκουν στην τυπική θεματολογία του ιστολογίου, ίσως το βρείτε ενδιαφέρον καθότι επίκαιρο, ο λόγος για το εκπληκτικό φαινόμενο της έκλειψης που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ώρες και την επικινδυνότητα που κρύβει η έκθεση του γυμνού οφθαλμού στο φαινόμενο.

Το φαινόμενο θα διαρκέσει 2 περίπου ώρες, από τις 10:40 πμ έως τις 12:40 πμ, ενώ θα κορυφωθεί στις 11:44. Στην Ελλάδα, ο ηλιακός δίσκος θα καλυφθεί κατά 31%, ενώ οι  χώρες του Βορείου Ατλαντικού θα είναι πιο τυχερές καθώς θα δουν το φαινόμενο να κορυφώνεται με κάλυψη του ηλιακού δίσκου ~100%.

Ακολουθεί επεξηγηματικός χάρτης αναφορικά με την κάλυψη του ηλιακού δίσκου στις τυχερές χώρες:

Παρατηρήστε ότι όσο κατευθυνόμαστε προς το Νότο, τόσο μικρότερη θα είναι η κάλυψη του δίσκου.

Επικινδυνότητα

Οι ειδικοί επί του θέματος απαγορεύουν την παρατήρηση με γυμνό οφθαλμό, και απορρίπτουν το μύθο της μόδας των selfie να προστατεύει τα μάτια. Η συκευή, είτε φωτογραφική μηχανή, είτε smartphone, παρεμβάλλεται μεταξύ του εντυπωσιακού φαινομένου και των οφθαλμών, δίνοντας την λανθασμένη εντύπωση ότι τα μάτια δεν εκτίθενται στην επικίνδυνη ακτινοβολία. Αυτό είναι αναληθές, γιατί στην προσπάθειά τους οι χειριστές-μοντέλα να αποθανατίσουν το φαινόμενο και το χαμόγελό τους, θα θελήσουν να “κεντράρουν” καλύτερα τη μηχανή τους, εστιάζοντας εναλλάξ σε είδωλο και υπόβαθρο, εκτιθέμενοι άθελά τους στην επικίνδυνη ακτινοβολία.

Είναι επίσης επικίνδυνο να κοιτάμε τον ήλιο τις ημέρες χωρίς έκλειψη: τα μάτια μας δεν είναι συνηθισμένα να αντέξουν την ένταση της ακτινοβολίας του ηλίου και το κοίταγμα του ήλιου ενδέχεται να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες. Το ίδιο μας το σώμα είναι προγραμματισμένο να αντιδρά. Αν στρέψουμε κατά λάθος το βλέμμα μας προς το κέντρο του ηλιακού συστήματος, προκαλείται αυτόματα το κλείσιμο των ματιών μας προφυλάσσοντάς μας. Όμως η έκλειψη μας ξεγελά γιατί το μάτι συνηθίζει στη μειωμένη ακτινοβολία και “η απρόβλεπτη” για το μη-εξοικειωμένο μάτι μετατόπιση της σελήνης, φέρνει απότομη αλλαγή στην ένταση της ακτινοβολίας και εκεί έγγυται η επικινδυνότητα.


Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *