wannacry: προστατεύστε τα windows xp sp3

Το wannacry εξακολουθεί να εξαπλώνεται, παρά τις προσπάθειες των ειδικών να το περιορίσουν.  Την Παρασκευή, ο νεαρός ερευνητής ασφάλειας λογισμικού με  ψευδώνυμο malwaretech, εντόπισε μια μέθοδο που φρέναρε την εξάπλωση, κι ενώ αρχικά η είδηση λειτούργησε ενθαρρυντικά, λίγες ώρες μετά, βρέθηκαν νέες παραλλαγές του κακόβουλου λογισμικού που δεν εμποδίζονται από τη μέθοδο του ειδικού.

Πως να προστατευτείτε από το wannacry;

Ενεργοποιήστε τις ενημερώσεις! Αυτό ισχύει ακόμα και για Windows που δεν υποστηρίζονται από την Microsoft: ο δημοφιλής κατασκευαστής λογισμικού είχε φροντίσει από το Μάρτιο να διαθέσει patch που προστάτευε από την αδυναμία SMB, άρα όσοι έχουν το λειτουργικό τους ρυθμισμένο στις αυτόματες ενημερώσεις, έμειναν αλώβητοι από το wannacry.

Αν ανήκετε στους καχύποπτους που δεν αφήνουν το λειτουργικό τους στην τύχη των αυτοματισμών της Microsoft, και διαθέτετε παλιότερα windows των οποίων η υποστήριξη έχει σταματήσει (π.χ. windows xp, windows 2003 κλπ) πρέπει να βρείτε το κατάλληλο patch της Microsoft.

  • Για τα windows xp sp3 είναι στη διεύθυνση https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=55245
  • Για άλλες εκδόσεις των windows, δείτε στη σελίδα https://blogs.technet.microsoft.com/msrc/2017/05/12/customer-guidance-for-wannacrypt-attacks/

 


Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *