MacOS logo

macintosh και hackintosh

Προηγουμένως αναφερθήκαμε στο Mac OS και την ιστορία του καταλήγοντας ότι πρόκειται για αξιόλογο λειτουργικό σύστημα. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή το Mac OS τρέχει μόνο σε hardware της Apple, αποτρέποντας τους κατόχους ταπεινού υλικού από το να χαρούν τα κάλλη του. Ή μήπως τα πράγματα δεν είναι έτσι;

Στην πληροφορική “το αδύνατο” δεν είναι καλώς ορισμένο, ως εκ τούτου πολλοί επιτήδειοι hackers επινόησαν τρόπους εγκατάστασης του OS X σε “παραδοσιακό” hardware που δεν φέρει το γνωστό μηλαράκι. Τα συστήματα αυτά ονομάζονται Hackintosh, κοροϊδευτική παράφραση των επώνυμων Macintosh, κοστίζουν περίπου το μισό από τα MAC χωρίς να υπολείπονται σε δυνατότητες.

Η δυσκολία στην εγκατάσταση του OS X σε non-apple-hardware οφείλεται στον bootloader, στο λογισμικό εκείνο που αναλαμβάνει την φόρτωση του λειτουργικού συστήματος ενώ ελέγχει για την γνησιότητα του υλικού. Για να τρέξει το Mac OS X σε Hackintosh χρειάζονται πιο προηγμένοι bootloaders, όπως ο clover.

Η αντικατάσταση του bootloader επιτρέπει την φόρτωση του OS X από τον οπτικό δίσκο της Apple, ωστόσο το πιο πρόσφατο release που διατέθηκε σε dvd είναι το παρωχημένο πια Snow Leopard που απαιτεί απανωτά update ως τη σημερινή έκδοση (Yosemite).


Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *