windows logo

δοκιμάζουμε τα windows 10

Στον κόσμο της πληροφορικής τα “win10” είναι το buzzword των ημερών και αποφασίσαμε να τα δοκιμάσουμε. Σκόπιμα, για να δούμε πως ‘κάθεται’ το καινούργιο λογισμικό σε παλαιότερο υλικό, δεν επιλέξαμε hardware τελευταίας τεχνολογίας, αντίθετα χρησιμοποιήσαμε ένα παλιό, 32-bit dual επεξεργαστή της Intel στα 2 GHz, RAM στα 2 GB και ένα sata δίσκο με αρκετή χωρητικότητα για να εγκαταστήσουμε τα Windows 10 Pro Technical Preview Build 10041.

Η εγκατάσταση ολοκληρώθηκε σε 20 λεπτά χωρίς να προβληματίσει. Κατά τα γνωστά, χρειάστηκαν 2 reboot, ζητήθηκαν τα απαραίτητα στοιχεία, όνομα χρήστη, χώρα, γλώσσα κλπ. και βρεθήκαμε στο desktop των windows 10:

Windows 10 Desktop Screenshot
Windows 10 Desktop Screenshot

Η μηχανή μας, αν και παλιά, τρέχει απροβλημάτιστα τα windows 10. Όπως και ο προκάτοχος των Windows 10, την ενεργοποιεί και την απενεργοποιεί με ταχύτατο boot και shutdown αντίστοιχα. Βεβαίως, στις default ρυθμίσεις και σε φρέσκια εγκατάσταση, όλα πάντα πάνε καλά, αλλά και μόνο το γεγονός ότι οι απαιτήσεις των windows 10 διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα είναι σημαντικό.

Το πιο hot θέμα πιθανότατα είναι τι ανοίγει όταν κάποιος πατήσει έναρξη, το περίφημο start button. Μια εικόνα, χίλιες λέξεις:

Windows 10 Start Menu Screenshot
Windows 10 Start Menu Screenshot

Η Microsoft επέλεξε μια υβριδική λύση για το περίφημο start menu, ένα συνδυασμό μεταξύ του παραδοσιακού μενού των windows και του ανατρεπτικού start screen των windows 8 που οι χρήστες τόσο μίσησαν.

Δεξιά από το περίφημο start βρίσκεται το search bar, επιτρέπει στο χρήστη να ψάξει ότι θέλει, ενώ η μηχανή αναζήτησης υπόσχεται ότι θα του βρει ότι ζητήσει. Δυστυχώς για τα ελληνικά δεν υπάρχει πλήρης υποστήριξη, τουλάχιστον όχι στο technical preview που εγκαταστήσαμε. Η Cortana απαντά ευγενικά:

I’m afraid I’m not available to help in your region

Το store σε beta έκδοση ακόμα για το technical preview, σε περίοπτη θέση στην task bar που προδίδει ότι η Microsoft σκοπεύει να το προωθήσει και να το ενδυναμώσει, στο ίδιο μήκος κύματος με τα αντίπαλα δέη, google play & app store. Δυστυχώς όμως, σε αυτή την evaluation έκδοση το store δεν λειτουργεί:

Windows 10 Store Error Message
Windows 10 Store Error Message

Δεξιά στην task bar, το γνωστό tray area, πρακτικά απαράλλακτο, με τα απαραίτητα: ημερομηνία, ώρα, γλώσσα, δίκτυο και notifications.

Πριν κλείσουμε, ένα ακόμα screenshot του notification center, νέου στοιχείου των Windows, που έχει υιοθετηθεί πρωτύτερα από άλλους ανταγωνιστές (MacOS, Android κλπ).

Windows 10 Notification Center Screenshot
Windows 10 Notification Center Screenshot

Αυτά σαν μια πρώτη γεύση, θα επανέλθουμε με περισσότερα για τα windows 10, μείνετε συντονισμένοι.


Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *